Jak zorganizować imprezę okolicznościową? Cz.2 - Catering, czyli jedzenie
Podstawą każdej udanej imprezy jest dobrze zaplanowana usługa cateringowa. Nie ważne czy piszemy o weselu, urodzinach lub chrzcinach - menu powinno być odpowiednio dopasowane i nie może zabraknąć propozycji dla osób nie spożywających mięsa. Wybór firmy cateringowej nie będzie trudny, ponieważ w tej branży cenniki są w zasadzie podobne. To, ile zapłacimy za obsługę jednego miejsca (jednego gościa) w dużej mierze będzie zależeć od jadłospisu.
Od czego zależy cena za stolik?
Im droższe produkty do sporządzenia posiłków, tym więcej zapłacimy za jedno miejsce przy stoliku. Przyjęło się, że wyróżniamy trzy rodzaje menu: uniwersalne, dedykowane i ekskluzywne. Kosztują one odpowiednio - 130, 160 i 200 złotych. Zestaw ekskluzywnych dań będzie się składał z dziczyzny, wołowiny, owoców morza oraz drogich dodatków.
Najlepszym wyborem dla organizatora będzie sporządzenie własnego menu. W ten sposób zaoszczędzimy sporo pieniędzy, ponieważ znając preferencje naszych gości przygotujemy dla nich smaczne, ulubione dania. Na imprezie okolicznościowej nie może zabraknąć klasyków, ponieważ "nowoczesność" winna być tylko dodatkiem. Gołąbki, schabowe, roladki i sałatki - tego nie może zabraknąć. Wołowiny i owoców morza też nie - dobrze je zaserwować w formie finger foodu.
Spraw radość swoim gościom
Przed wynajęciem firmy cateringowej zadbajcie o pełnię informacji dotyczącej menu. Postarajcie się o podpowiedzi kucharza i zaznaczcie, ile możecie wydać za jedno miejsce przy stoliku. Warto skomponować menu tak, aby każdy odnalazł w nim coś dla siebie. Jeśli macie specjalne życzenia - również poinformujcie o nich kucharza. Dzięki temu zapewnicie swoim gościom najsmaczniejsze posiłki, doskonałą atmosferę i niezapomnianą imprezę okolicznościową.
A Wy? Pamiętacie w jaki sposób "dogadywaliście" się z firmą cateringową? Jeśli tak, to czekamy na Wasze historie pod tematem!