Catering na imprezę okolicznościową - jak wygląda współpraca?

 Strona główna / IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE / Catering na imprezę okolicznościową - jak wygląda współpraca?

Catering na imprezę okolicznościową - jak wygląda współpraca?

Usługi cateringowe skupiają się wokół gastronomii. Taka firma zatrudnia kilku kucharzy oraz personel kelnerów, którzy mają dbać o harmonogram wnoszenia dań, a także porządek. Zakres cen za usługi cateringowe są jedną, wielką sinusoidą. Bardzo wiele zależy od lokalizacji, marki oraz historii firmy cateringowej. Sporo też zależy od menu, jakie wspólnie z szefem firmy przygotujecie. Jako, że wielu z naszych redaktorów nie tak dawno zmieniło stan cywilny, posiadamy wiedzę o najdrobniejszych detalach podczas omawiania współpracy. Zapraszamy do lektury.

Od czego zależy cena usług cateringowych?

Przede wszystkim od wspomnianego wyżej menu. Jeśli w zakresie dań znajdują się owoce morza, wołowina oraz produkty rzadkie - firma cateringowa będzie musiała za nie zapłacić solidne pieniądze. Jeden kilogram świeżych krewetek kosztuje około 65 złotych, łosoś w granicach 85 złotych za kilogram, zaś polędwica wołowa - nawet 150 złotych za kilogram (wołowina argentyńska będzie dwukrotnie droższa, zaś Wagyu - nawet 10 razy!).

Istotny jest alkohol, który może kosztować od 20 do nawet 150 złotych. Zazwyczaj firma cateringowa prosi, aby zakupić alkohol we własnym zakresie, ponieważ finansowo im to się nie opłaca. Jeśli jednak życzeniem klienta jest dostarczenie alkoholu - cena za usługi cateringowe wzrośnie o przynajmniej 30 złotych za osobę (butelka wódki kosztuje od 23 do 31 złotych w sprzedaży hurtowej)

Jak wygląda współpraca?

Ekipa cateringowa przyjeżdża na miejsce z samego rana, na kilka godzin przed imprezą okolicznością. Zaczyna przygotowywać stoliki, rozkładać napoje oraz drobne przekąski. Wraz z rozpoczęciem imprezy zaczyna się festiwal smaków, dań oraz alkoholu. W ciągu kilku godzin zabawy kucharze muszą przygotować od 3 do 5 pełnowartościowych dań. Kelnerzy muszą mieć się na baczności i obserwować całą salę dbając o to, aby nikomu nic nie zabrakło. Po skończonej zabawie zazwyczaj wręcza się gościom opakowania z ciastami, rzadko butelkę alkoholu. Ekipa cateringowa sprząta po gościach i zostawia salę w takim stanie, w jakim ją zastali.

Warto skorzystać z usług cateringowych przy okazji imprezy okolicznościowej. Dzięki temu zapewnimy swoim gościom maksimum komfortu, a samym sobie spokojną głowę i teoretycznie - brak odpowiedzialności za ewentualne "wpadki". Choć catering nie należy do tanich usług, impreza zazwyczaj zwraca się w całości lub nawet generuje zarobek.